Gasztro - Vértes

Keresés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Gasztro

A Vértesi Natúrpark soknemzetiségű sokszínű világa megjelenik az ételek tekintetében is, hiszen a tipikus magyar ételek mellett megtalálhatók a sváb, vagy szlovák hagyományos fogások is.​ A következő videóban pedig a csoportunk által a kiránduláson főzött paprikáskrumpli elkészítésének fázisai láthatók. 

Tanyasi kaszásleves

Hozzávalók 5 személyre:
25 dkg szürkemarha lábszár
6 dkg füstölt mangalica szalonna
2 evőkanál teljes kiörlésű Graham -liszt
1 dkg édes-nemes pirospaprika
3 gerezd fokhagyma
1 kiskanál só
1 dl tejföl
4 szelet barna kenyér
Elkészítés: A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, zsírját kiolvasztva beletesszük az 1,5 x 1,5 cm-es kockákra vágott lábszárt. Átpirítjuk, majd 1,5 liter vízzel felengedjük és puhulásig főzzük. Ekkor beletesszük a pirospaprikát és a felaprított fokhagymát. Jól elkeverjük, forraljuk és sózzuk. A lisztet hideg vízzel felkeverjük és a levest besűrítjük. Tálaláskor tejfölt és külön pirított kenyérkockát teszünk bele.

Smarni (Várgesztes)

Hozzávalók: burgonya, liszt, só, zsír, búzadara (mindenből ízlés szerint, ki hogy szereti)
Elkészítés: Megfőzzük héjában a krumplit (közepes méretű kb. 15 darabot), majd áttörjük. Adunk hozzá sót, liszttel elmorzsoljuk (kb. 3 marék liszt ehhez a mennyiséghez) és egy marék búzadarával. Zsírt forrósítunk egy lábasban, és folyamatos keveréssel pirítani kezdjük a tésztát. Eleinte fedő alatt, majd később fedő nélkül, hogy megpiruljon. Ha csomósnak látjuk, pici búzadarát és zsírt adjunk hozzá. Restre sütjük, ilyenkor az étel alja kicsit keményebb, odakap, sötétebb lesz a színe is, és ízlés szerint tálaljuk. A legjobb hozzá a régi, köcsögös aludttej, de finom hideg tejjel, joghurttal, kefirrel, ízlés szerint édes lekvárral.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz